Man kan være bæredygtig på mange områder, selv under sin menstruation. Jep de findes faktisk, de der genanvendelige stofbind, og inden du ruller øjnene ud af hovedet og tænker i guder for et hippietrip så skulle det faktisk være langt sundere for kroppen, og selvfølgelig også for miljøet, at anvende stofbind.
CUP
Alternativt findes menstrations Cup, en gummi lignende kop man indsætter som en tampon eller et pessar, nok nærmere. En Cup er dog ikke løsningen for alle, og flere bruger bind eller indlæg sammen med deres Cup, også er der folk som jeg selv, der bare ikke kan forene mig med tanken, overhoved omkring den der Cup tingest. Nok fordi tamponer heller aldrig lige har været “the shit” (undskyld sproget) hos mig.
Men hvis man alligevel bruger tampon forstiller jeg mig at tanken om en menstrations Cup, ikke er så tosset endda og de jeg kender, som har forsøgt har størstedelen været tilfredse og holdt ved. Der findes flere modeller på markedet og der er vist ikke andet for en at prøve sig frem 🙂
Der findes lidt forskellige Cups :
DivaCup : str 1 og 2, som blandt andet fåes hos Naturebaby
OrganicCup : model A og B, som blandt andet fåes hos helsebixen
(bruger du spiral, skal du nok lige tale med din lægen om brugen af kop – der har været nogen historier om at spiralen kan falde ned når koppen tages ned – om det har gang på jord, er en and, eller andet ved jeg ikke, men “better safe than sorry”)
Stofbind
Jeg er selv hoppet på bølgen med stofbind. Jeg har prøvet det en gang og jeg skulle virkelig tage mod til mig. Det virkede så risikabelt og mærkeligt at skulle lægge sin tiltro til et bind, af stof. Jeg tror alle kan ikke genkende til frygten for “buksepletten”. Jeg gjorde det dog og der skete … ja ingenting. Fuldstændig ligesom med almindelige bind, ingen forskel, bortset fra at huden kan ånde. Det er faktisk det bedste, jeg føler ikke jeg har iført mig et par underbukser af regntøj. Jeg vidste slet ikke det kunne føles anderledes.
Det er super enkelt at anvende, man lægger det i trussen på samme måde som almindelige stofbind og knapper “vingerne” på undersiden. De kommer i flere forskellige størrelser og kan derfor tilpasses hvorhenne i perioden man er.
Jeg har tre forskellige størrelser fra Imsevimse, de forhandles bla. hos naturebaby og jeg er rigtig godt tilfreds, med både suge evne og længden. Jeg har 3 stk. natbind, 9 stk. mellem og 3 stk. mine og jeg vasker 3 gange i min periode. Det passer fint til mig. Naturebaby har været meget søde og ladet mig teste en håndfuld bind. Efterfølgende har jeg suppleret op så jeg har til hele perioden.
Imsevimse fåes i pakker af 3′ til 99kr. og har hurtigt tjent sig selv hjem. Levetiden skulle være 3-5 år.
Men hvad så når det er blevet ..brugt.
Jeg skyller simpelthen i koldt vand og lægger dem i en spand til senere vask . Det fungere fint og er nok fordi jeg går lidt op i æstetikken. Hvis de ikke skylles op for de pletter, men i forhold til hygiejne er det ligegyldigt, blot man vasker ved 60 grader. Pletter er bare misfarvning, det har ikke noget med hygiejne at gøre. Så er du ligeglad med pletter kan du bare smide dem i en spand og vaske når du har samlet nok sammen, men for en god ordens skyld er det nok en god ide at vaske dem særskilt.
Stofbind skal skiftes lige så ofte som almindelige bind.
FORDELE
- mega miljøvenligt
- engangsudgift
- ingen skrald
- aldrig mere “åh nej” jeg mangler at købe…
- hjælper på gener som svamp, rødme mv.
- ingen kemi
Hvor er det fedt jeg på en og samme tid kan hjælpe miljøet og min krop.
Hvad ellers ?
Nå ja, nå ja og hvad så hvis man hverken kan forene sig med tanken om det ene eller andet, men stadig gerne vil gøre noget.
Jo, så kan man jo bruge tamponer og bind lavet af økologisk bomuld. Konventionel bomuldsproduktion er ødelæggende både for planter, jord og arbejderne og derfor gør man faktisk en stor forskel ved blot at skifte til et produkt lavet med økologisk bomuld.
2 comments
Jeg HADER tamponer. Har altid hadet dem. Av. Ad. Og av!
Cup’en er noget HELT andet, og indtil man prøver den tænker man “but how!?”. Trust me. Den er fantasisk!
FEDT PERNILLE – tak for din kommentar 🙂