Fleece er en stor miljøsynder. Ikke desto mindre bliver fleece mere og mere populær. Måske fordi det især for børnene er super smart i efterårstiden og fordi det er væsentlig billigere end sin overmand, nemlig ulden.
Men en hurtig googlesøgning på fleece, giver et hurtigt overblik over hvorfor fleece ikke bør være en del af garderoben.
Fleece er en plastiksynder. Og vi ælsker jo at skælde plastik ud 🙂
Det er især ved vask at fleece bliver hård ved miljøet, da den som de populære lyserøde rengøringsklude vasker store mængder plastikpartikler ud. Hver gang fleece vaskes, bliver bitte små plastpartikler løsrevet( jeg har læst at det er op imod 1.900 mikropartikler), og følger med skyllevandet ud. På trods af rensningsanlæggenes udmelding om at kunne fange disse plastpartikler, ender masser af plastpartiklerne fra fleece ude i havet. Det tyder på at oprensningen enten ikke er så god som udmeldt, eller at andre på planeten udleder mikroplast end os mennesker ?? hmmm….nå. De bitte små palstikpartikler optages af dyreplankton, som spises af fisk … nå ja som spises af større dyr og mennesker… yum yum – ja sig ikke du ikke får mere for pengene end du regner med. Selv i havsalt – du ved det dyreste i supermarked, selv der har man fundet mikroplast.
Men så kan man da altid købe genbrugsfleece ikke… fordi så er det bæredygtigt?
Genbrug er selvfølgelig miljøvenligt, men det har ikke noget med økologi eller bæredygtighed at gøre, fordi det stadig er plastik eller en ny type forbrug af plastik. Fleece består ofte af genanvendt polyester (gamle genbrugte PET-flasker), når det betegnes ECO fleece.
I stedet for fleece, kan man satse på merinould eller uld. Det holder varmen mindst lige så godt hvis ikke bedre.
Mulesing? Et frygteligt indgreb på får.
MEN og selvfølgelig er der et men, for før du køber noget med uld eller merinould, er det værd at sikre sig at fårene har haft en god tilværelse. Merinofår har en del folder omkring endetamsåbningen, hvor hudlarver trives og kan forårsage store gener og infektioner hos fåret. For at undgå disse hudlarver skærer man i nogle lande hudfolderne af. Det sker normalt uden bedøvelse og er derfor meget smertefuldt for dyrene. Dette indgreb kaldes mulesing. Læs mere om mulesing her (jeg advarer lige hurtigt om ubehagelige billeder).
Producenter som har taget stilling til denne problematik har ofte et afsnit om det på deres side og derfor kan man vel hurtigt konkludere, at hvis en producent ikke direkte tager afstand fra det nok ikke har fokus på det.
GOTS- og IVN-godkendelser sikrer at fårene ikke har været udsat for denne form for dyremishandling og jeg anbefaler ikke produkter på babyorganic.dk, som jeg er bekendt med bruger denne metode eller andre, som er til gene eller skade hos dyrene.
Savner du inspiration til efterårsvejret i uld eller vintertøj uden uønsketkemi kan du læse med i indlægget: Vintertøj uden uønsket kemi